Onze liefde voor dahlia's
Rubriekdahlia

Onze liefde voor dahlia's

Onze liefde voor dahlia's wordt elke zomer groter. De koningin onder de plukbloemen! De dahlia is een makkelijke plant in je tuin of op je balkon met héél veel bloemen als resultaat. Heb je een beetje ruimte over op een warme plek? Dan is dit je eerste opdracht: koop een knol en stop 'm half mei in de grond. You can thank us later.

Dahlia’s zijn zoete aardappel-achtige knollen die oorspronkelijk uit Mexico komen. Je zou denken dat de plant daarom veel warmte en droogte nodig heeft, maar niks is minder waar. Ze groeien daar op 2000 meter hoogte, waar het een stuk kouder is. Daarom doen dahlia’s het ook goed in ons klimaat! Ze moeten wel in de volle zon staan, anders krijg je planten met slappe stengels en kleine bloemen. Minimaal zes uur, dat is het advies.

Veld vol met dahlia's - Studio May & June


Er zijn onwijs veel soorten dahlia’s, wel 20.000! Een enorme verscheidenheid aan kleuren en vormen. Zo heb je bijvoorbeeld enkele dahlia’s, dubbel gevulde, compleet gevulde en bolvormige soorten. Ook verschillen ze qua structuur, zo kunnen de bloemblaadjes puntig of rond zijn als een cactus of waterlelie.

Dahlia’s bloeien van half juli tot eind oktober, en als het een beetje warm blijft stoppen ze er pas in november mee. Een heerlijke lange bloeitijd dus, met al die tijd een explosie aan bloemen. Van een gezonde dahlia plant kun je letterlijk armenvol bloemen oogsten in één zomer.

Omdat je de dahliaknollen voor de eerste nachtvorst uit de grond moet halen (dahlia’s kunnen niet goed tegen vorst!), kun je er voor kiezen om ze te combineren met andere planten in je border. Dahlia’s combineren in het algemeen heel goed met andere planten en zo valt het gat in je border in de winter minder op als de dahlia’s er uit gehaald zijn.

Maar het is ook fantastisch om een complete dahliaborder te maken! En geloof ons, na één dahliazomer wil je er nog veel meer. Je bent gewaarschuwd. Die kwekers maken het ons er ook niet makkelijker op, want je wilt ze het liefst állemaal. Als je een speciale dahliaborder maakt kun je ze dichter op elkaar planten zodat je er meer kwijt kunt (hoera!). Het leuke aan dahlia’s is dat er eigenlijk geen regel is welke kleuren en vormen goed bij elkaar passen. Je kan er voor kiezen om het rustig te houden qua tinten, maar een vrolijke combinatie van  verschillende kleuren misstaat ook zeker niet! Ga vooral op je gevoel af en probeer het lekker uit.
 Plukboeket met dahlia's - Studio May & June

In de winter moeten dahlia’s dus uit de grond gehaald worden, schoongemaakt en klaargemaakt worden voor hun winterslaap. In deze blogpost lees je daar meer over.

Over de blogger
Hey there!

Judith van Lent

Ik ben Judith, oprichter en mede-eigenaar van Studio May & June. Samen met mijn man Boaz en drie kinderen woon ik met veel plezier in Woudenberg. De tuin zie ik graag groen, het liefst vol verschillende planten én natuurlijk plukproof. Want bij Studio May & June zijn we gek van bloemen. Hoe groener de tuin, hoe gelukkiger de mens. Daarom neem ik je graag mee in al mijn groenavonturen.

Toon reacties

Leave a comment