Zo start je een pluktuin in eigen achtertuin
Rubriekplukproof

Zo start je een pluktuin in eigen achtertuin

Gemakkelijk een eigen bloemenpluktuin inrichten zodat je de hele zomer of zelfs het hele jaar kunt plukken? Het klinkt misschien als een uitdaging maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Misschien heb je een kleine tuin, of een balkon? Ook dan is het mogelijk om je eigen plukparadijs te creëren! En het goede nieuws? Je hebt echt geen tuinervaring nodig om te kunnen pluktuinieren. Het is gewoon een kwestie van beginnen.

Tuinieren is niet iets wat je in één dag leert. Maar dat is juist leuk! Door veel dingen uit te proberen en te zien wat wel en niet werkt leer je steeds meer. Tuinieren moet je simpelweg doen. Experimenteren en fouten maken hoort daarbij. Laat je dus niet weerhouden om dit voorjaar te gaan zaaien, want hoe leuk is het om zelf bloemen uit je eigen tuin te kunnen plukken?

De term pluktuinieren is het zusje van moestuinieren en we bedoelen er mee dat je tuiniert met als doel bloemen te kunnen plukken uit je tuin. Je richt je tuin er dus op in om zoveel mogelijk te kunnen plukken. Maar hoe doe je dat? En waar begin je?



Een tuin die het hele jaar door mooi en interessant is hoort te bestaan uit bomen, struiken, bollen, knollen, vaste planten, kruiden en eenjarige bloemen. Op die manier heb je de mogelijkheid om het hele jaar door te kunnen plukken en niet slechts in de zomer. Wist je dat je bijvoorbeeld ook bollen, kruiden, grassen en varens kunt plukken en gebruiken voor in een boeket? Wanneer je tuin dus al die soorten beplanting heeft, kun je bloesemtakken, narcissen en tulpen in de lente plukken, allerlei soorten vaste planten, eenjarigen en dahlia's in de zomer, en late bloeiers, verkleurend blad en varens in de herfst. 

Als je je tuin wil transformeren naar een pluktuin heb je veel variatie nodig van bovengenoemde soorten, zonder dat het rommelig wordt. Let dus goed op verschillende soorten blad, groot en klein, donkergroen en frisgroen, want die zorgen voor een stevige basis. En eenjarige bloemen mogen natuurlijk niet ontbreken! Die bloemen zaai je zelf elk voorjaar, en de bloemen bloeien maar één seizoen. Ze geven heel snel resultaat, véél oogst en hebben maar weinig ruimte nodig. Eenjarige bloemen zorgen elk jaar voor een compleet andere tuin wanneer je weer andere soorten toepast.

Wil je meer weten over het inrichten van je pluktuin en het zaaien, kweken en oogsten van eenjarigen? We hebben er een mooi e-book voor geschreven waarin alles staat wat je nodig hebt om te kunnen starten! Zorg dat je dit jaar een tuin vol bloemen hebt, en koop het PLUKTUINIEREN (e-)book (ook in print!) in de shop.

Wil je er nog verder in duiken? Volg dan de GROW ALONG e-course, een online Instagram cursus waarbij Judith je gaat helpen om succesvol te leren zaaien en oogsten. Je kunt tot eind maart instromen!    

Over de blogger
Hey there!

Judith van Lent

Ik ben Judith, oprichter en mede-eigenaar van Studio May & June. Samen met mijn man Boaz en drie kinderen woon ik met veel plezier in Woudenberg. De tuin zie ik graag groen, het liefst vol verschillende planten én natuurlijk plukproof. Want bij Studio May & June zijn we gek van bloemen. Hoe groener de tuin, hoe gelukkiger de mens. Daarom neem ik je graag mee in al mijn groenavonturen.

Toon reacties

Comments

  • Translation missing: nl.blogs.article.comment_meta_html

    Hallo Judith,

    Vanwege onze verhuizing had ik dit jaar geen mogelijkheid om deel te nemen aan de grow along e course. Komt er komend jaar weer zo’n cursus?

    Dank je!
    Dyan

Leave a comment