PROJECT KOCKENGEN

dit monumentale pand in de kern van Kockengen had een opfrisbeurt nodig. Een tuin die eer doet aan het karakter van het huis, en tegelijkertijd ruimte geeft aan een jong gezin. 

De vorm bracht uitdagingen -- de tuin is in het ontwerp verdeeld in vier kamers. Waar de meeste zon wordt opgevangen is het gazon aangepast naar een ronde vorm met borders rondom, vol paarse en witte tinten van lupine, ridderspoor, salvia, geranium en phlox. 

Er komt een houten vlonder terras die wat hoogte brengt, aangezien het huis zelf ook hoger staat dan de tuin. De afstap is daardoor minder hoog, terwijl de vlonder de buitenruimte dichter naar de keuken brengt. 

Tussen de vlonder en de volgende 'kamer' komt een half oud-Engels stenen muurtje met een klimraster daarboven voor een roos, die vervolgens weer over een boog klimt. 

De overige twee kamers geven ruimte aan eten, spelen en klimmen (voor de planten, niet de kinderen). De steeg is niet vergeten -- ondanks dat deze puur als doorgang wordt gebruikt heeft deze plek gewoon potentie voor een fantastische entree. In het grind komen smalle tegels waar kruipend groen langs kan groeien als fijne onderbreking, en aan weerszijden kunnen schaduwplanten zoals helleborus, varens en tiarella hun gang gaan. 


before

after

Het deel rondom het gazon is in het voorjaar van 2021 aangelegd. De rest wordt in 2022 uitgevoerd.

dit monumentale pand in de kern van Kockengen had een opfrisbeurt nodig. Een tuin die eer doet aan het karakter van het huis, en tegelijkertijd ruimte geeft aan een jong gezin. 

De vorm bracht uitdagingen -- de tuin is in het ontwerp verdeeld in vier kamers. Waar de meeste zon wordt opgevangen is het gazon aangepast naar een ronde vorm met borders rondom, vol paarse en witte tinten van lupine, ridderspoor, salvia, geranium en phlox. 


ER KOMT EEN HOUTEN VLONDER TERRAS DIE WAT HOOGTE BRENGT, AANGEZIEN HET HUIS ZELF OOK HOGER STAAT DAN DE TUIN. DE AFSTAP IS DAARDOOR MINDER HOOG, TERWIJL DE VLONDER DE BUITENRUIMTE DICHTER NAAR DE KEUKEN BRENGT. 

TUSSEN DE VLONDER EN DE VOLGENDE 'KAMER' KOMT EEN HALF OUD-ENGELS STENEN MUURTJE MET EEN KLIMRASTER DAARBOVEN VOOR EEN ROOS, DIE VERVOLGENS WEER OVER EEN BOOG KLIMT. 

DE OVERIGE TWEE KAMERS GEVEN RUIMTE AAN ETEN, SPELEN EN KLIMMEN (VOOR DE PLANTEN, NIET DE KINDEREN). DE STEEG IS NIET VERGETEN -- ONDANKS DAT DEZE PUUR ALS DOORGANG WORDT GEBRUIKT HEEFT DEZE PLEK GEWOON POTENTIE VOOR EEN FANTASTISCHE ENTREE. IN HET GRIND KOMEN SMALLE TEGELS WAAR KRUIPEND GROEN LANGS KAN GROEIEN ALS FIJNE ONDERBREKING, EN AAN WEERSZIJDEN KUNNEN SCHADUWPLANTEN ZOALS HELLEBORUS, VARENS EN TIARELLA HUN GANG GAAN. 


Het deel rondom het gazon is in het voorjaar van 2021 aangelegd. De rest wordt in 2022 uitgevoerd.

before

after

PROJECT KOCKENGEN